Siroe, re di Peria: Hasse op zijn hoogtepunt

‘Er is bijna geen componist te bedenken die tijdens zijn leven zo op handen gedragen werd als Johann Adolf Hasse, door zowel zijn publiek als door medecomponisten. Hij gold in de 18e eeuw als een absolute grootheid, en hij vormde samen met zijn echtgenote Faustina Bordoni, een van de beroemdste prima donna’s van haar tijd, een bijzonder invloedrijk muzikaal power couple. Gedurende een uitzonderlijk lange productieve periode van meer dan een halve eeuw schreef hij rond de tachtig theatrale werken, waarvan verreweg het grootste deel opera’s. Hasse was de grootmeester van de opera seria, de serieuze variant van de barokopera, die toen ongekend populair was. Siroe, re di Persia is een schoolvoorbeeld van het operagenre waarin Hasse zoveel muzikale lof wist te oogsten.’

Lees de volledige versie van mijn toelichting op Siroe, re di Persia van Johann Adolf Hasse  in Opera Informa, het blad van de Vereniging Vrienden Nederlandse Reisopera.

De voorstelling van de Nederlandse Reisopera is van 26 januari tot en met 24 februari 2018 te zien op verschillende plekken in het land.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *