Magdalena Kožená – Il giardino dei sospiri (cd-recensie)

Muziek van Marcello, Leo, Händel e.a.
Collegium 1704 o.l.v. Václav Luks
Pentatone (1 cd)

Magdalena Kožená keert met deze cd terug naar het barokrepertoire waarin zij haar carrière begon. Spannend: zou de stem intussen te zwaar zijn geworden, of te veel van zijn puurheid hebben verloren? Niets van dat alles, gelukkig; Kožená is nog steeds soeverein in dit repertoire, met haar unieke stem die heldere lichtheid combineert met iets aangenaam aards. Zodra ze begint te zingen weet ze te ontroeren. Il giardino dei sospiri, ‘de tuin der zuchten’, bevat muziek uit seculiere cantates en oratoria van Händel en minder bekende tijdgenoten waarin steeds een wanhopige vrouw centraal staat. Vooral Benedetto Marcello is voor mij een ware ontdekking. Zijn cantate Arianna abbandonata bevat bijna dertig minuten betoverende muziek. In de uitgebreide langzame aria valt vooral de troostend wiegende strijkersbegeleiding op en Marcello besluit de cantate met een aria waarin vreugdevolle hoop doorklinkt; een onverwacht happy end. Hier en elders demonstreert Kožená in de versieringen ook dat haar stem onverminderd wendbaar is. Het muzikale genot wordt nog eens vergroot door de bijdragen van Václav Luks en zijn Collegium 1704. Zangeres, dirigent en orkest lijken als een te ademen. Zo wordt die tuin der zuchten eerder een tuin der lusten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *