Georg Friedrich Händel – Messiah (cd-recensie)

Giulia Semenzato (sopraan), Benno Schachtner (countertenor),
Krystian Adam (Tenor), Krešimir Stražanac (bas)
Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 o.l.v. Václav Luks
Accent (2 cd’s)

De zoveelste opname van Händels Messiah; zit de wereld daarop te wachten? Dit is de eerste volledige Tsjechische opname van dat werk, en laat het maar aan dirigent Václav Luks en zijn voortreffelijke koor en orkest over om daar iets heel bijzonders van te maken. Hier klinkt echt een Messiah uit één stuk; in tegenstelling tot veel andere opnames weet Luks het stuk als een homogene eenheid te laten klinken, met een prachtige natuurlijke flow. Hoe hij dat precies doet is moeilijk te zeggen. De pauzes tussen de nummers die net iets korter zijn dan normaal, zodat de stukken aaneengeregen lijken? Het niet aanzetten van contrasten tussen de verschillende delen, maar juist zoeken naar de doorgaande lijn? De interpretatie van Luks straalt een volmaakte muzikale logica uit. Het is bovendien een uitvoering die opvalt door zijn gloedvolle, ingetogen menselijkheid en de afwezigheid van effectbejag en het grote gebaar. Het solistenteam sluit prachtig aan bij die opvatting: hier hoor je geen ego’s, maar gevoelige zangers die zoeken naar de betekenis en de emotie van de muziek. Hoe vaak het werk ook is opgenomen en uitgevoerd, Luks’ ongekunstelde Messiah weet je toch weer diep te raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *