André Grétry – Raoul Barbe-Bleue (recensie)

Chantal Santon-Jeffery, François Rougier, Matthieu Lécroart, Manuel Núñez Camelino, Eugénie Lefebvre, Enguerrand de Hys, Jérôme Boutillier, Marine Lafdal-Franc

Orkester Nord o.l.v. Martin Wåhlberg

Aparte Music (2 cd’s)

De in Luik geboren André Grétry was een van de succesvolste componisten in het genre van de opéra comique, met zijn typische afwisseling van gezongen en gesproken delen. Grétry schreef zijn Raoul Barbe-Bleue in 1789, aan de vooravond van de Franse Revolutie; een opera over een hooghartige aristocraat die zijn te nieuwsgierige echtgenotes om het leven brengt. Hoewel het stuk beschreven wordt als comédie is de opera zeker niet alleen luchthartig. Grétry wisselt serieus drama af met lichtere stukken: opéra comique pur sang.

En het is heerlijke muziek, met een rijke en fantasievolle orkestratie die vooral veel en vernuftig gebruik maakt van de koperblazers. Martin Wåhlberg geeft de muziek het volle pond, en laat het Orkester Nord spelen met schwung en vaart. Voeg daarbij een exemplarische cast en je hebt een vrijwel ideale opname. Alle zangers geven zowel stijl- als betekenisvolle vertolkingen: ze brengen de personages echt tot leven, zowel met zang als in de gesproken dialogen. Daarmee tonen zij meteen hoe die dialogen een wezenlijk en vermakelijk onderdeel van het drama kunnen vormen. Is het tijd voor een Grétry-revival? Op basis van deze opname zou ik dat willen beantwoorden met een volmondig ja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *