Nikolaj Medtner – Sleeplessness (recensie)

Ekaterina Levental (mezzosopraan), Frank Peters (piano)

Brilliant Classics 96061 (1 CD)

Het project van mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters om het complete liedoeuvre van Nikolaj Medtner op te nemen kende een bijzonder gelukkig begin en dit tweede deel is een al even grote triomf. Wat een fenomenale liedcomponist: complex, meeslepend, maar ook intiem. ‘Mindere’ liederen zitten er eigenlijk niet tussen en de componist weet de stemming steeds mooi te variëren. Onder de dichters van de gebruikte teksten is vooral Poesjkin goed vertegenwoordigd. Van hem is bijvoorbeeld het schitterende ‘De echo’ waarmee de cd opent: meteen een hoogtepunt.

Levental heeft een prachtig warme en egale stem die heerlijk gloeit in de laagte maar ook blijft strelen en stralen in de hoogte, waar Medtner de vocale lijn maar al te graag naartoe voert. Om over de meesterlijk spelende Frank Peters te spreken als ‘begeleider’ is volkomen onterecht, vooral in deze liederen die Medtner vaak juist vanuit de complexe pianopartij opbouwt. Menig lied is een ware tour de force die van beide uitvoerenden het uiterste vraagt, maar zij overtuigen, steeds volkomen, hoorbaar verbonden door een diepe liefde voor de componist. De Medtner-cyclus van Levental en Peters wordt een klassieker, zoveel is nu al duidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *