Lisette Oropesa – Ombra compagna: Mozart Concert Arias (recensie)

Lisette Oropesa (sopraan)
Il Pomo d’Oro o.l.v. Antonello Manacorda

Pentatone PTC885 (1 CD)

Mozart schreef in de loop van zijn carrière talloze aria’s, die soms als zelfstandige concertstukken fungeerden of bedoeld waren om in te voegen in bestaande opera’s. Het zijn niet zelden hondsmoeilijke stukken die het uiterste vragen wat betreft vocaal bereik en virtuositeit. Gelukkig is Mozarts muziek in uitstekende handen bij de Cubaans-Amerikaanse sopraan Lisette Oropesa, die de tien aria’s op deze cd volkomen soeverein zingt. Oropesa heeft een werkelijk verrukkelijk timbre met een levendig vibrato; de vele versieringen parelen moeiteloos uit haar keel.

Maar belangrijker nog: je voelt in elke maat haar verbondenheid met de tekst en de muziek. Dit is een zangeres die de menselijke, emotionele kern van Mozart helemaal vat en kan overbrengen. Van lange aria’s als ‘Ah, lo previdi’ maakt zij zo volwaardige minidrama’s. Datzelfde gevoel voor de hartslag van de muziek vinden we bij het orkest Il Pomo d’Oro, dat op authentieke instrumenten meer dan voorttreffelijk speelt onder leiding van Antonello Manacorda, de voormalige chef van het Gelders Orkest. Dat Oropesa hard op weg is een van de grootste internationale sterren van haar generatie te worden hoeft niemand na het beluisteren van deze cd nog te verbazen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *