Over

ALBA geeft een klassieke kijk op wereld, in de breedste zin van het woord. Niet alleen zullen klassieke muziek en opera de revue passeren, ook de klassieke oudheid zal onderwerp van gesprek zijn. En kunst, niet te vergeten, van vele periodes.

Mijn naam is Benjamin Rous, en ik heb ALBA opgericht om de grote passies in mijn leven, en mijn uiteenlopende gedachten daarover, te delen met de wereld.

Dat doe ik door teksten te schrijven, maar ook door te vertellen, of dat nu in de vorm van colleges en lezingen is of een rondleiding in een museum of een stadswandeling, in binnen- en buitenland.

Ik studeerde Mediterrane Archeologie (en een klein beetje Economie en Bedrijfskunde) aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde aan dezelfde universiteit op monumentale tempelarchitectuur rond Rome in de 2e en 1e eeuw voor Christus. Dat wekt een behoorlijk gespecialiseerde indruk, maar niets is minder waar. Door veel colleges te geven over Etruskische en Romeinse kunst en cultuur en artikelen te schrijven voor onder meer Kunstschrift behield ik mijn brede klassieke blik.

De oudheid houdt me al van kinds af aan in haar greep, de liefde voor opera kwam daar later bij. Vanaf een uitvoering van Verdi’s Aida in Carré op mijn 15e was ik hopeloos, reddeloos verloren. Een bijbaan in het Concertgebouw tijdens mijn studententijd opende ook de deuren naar de wijdere wereld van de klassieke muziek.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt als coördinator bij de opleiding Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Daar heb ik een heel andere, razend interessante kant van kunstobjecten leren kennen: de wereld onder de oppervlakte, van vaak onzichtbare vervalprocessen die het uiterlijk van een object onherroepelijk kunnen veranderen.

In deze fascinerende wereld begeef ik mij nog steeds, maar nu als coördinator van het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+, een interdisciplinair onderzoeksinstituut waarin verschillende Nederlandse instellingen die onderzoek doen naar cultureel erfgoed samenwerken. Kernpartners van het NICAS zijn de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Technische Universiteit Delft.

Al deze passies hoop ik op anderen over te brengen door er met hartstocht over te schrijven en te vertellen. Toegankelijk, maar met diepgang, zonder me te verliezen in technische details. Zo hoop ik met ALBA dat wat mij zo mateloos fascineert met anderen te delen.